Винуватець смерті двох людей оскаржив рішення Сарненського суду

18 Грудня 2019, 16:55
906

Водій, з вини якого потонули двоє пасажирів, просив суд зменшити йому на три роки термін покарання.

В апеляційній скарзі захисника обвинуваченого Сергія Калапи, якого Сарненський районний суд визнав винуватим у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох людей, та призначив покарання — 8 років позбавлення волі, йшлося про зміну вироку місцевого суду та призначення його підзахисному 5 років позбавлення. Про це інформує Рівне вечірнє.

Трагічний випадок стався 25 листопада 2018 року близько 12-30 між селами Хочин та Висоцьк Дубровицького району. 42-річний Сергій Калапа, мешканець Дубровицького району, після вживання спиртних напоїв сів за кермо автомобіля «Fiat Temрra» та разом з товаришами, 49-річним Ярославом та 51-річним Миколою, вирушив з Хочина до Висоцька.

На мості через річку Горинь водій не впорався з керуванням та виїхав за межі конструкції. Транспортний засіб впав у річку. Водієві вдалося врятуватися, його друзі — потонули.

Цьогоріч 29 липня Сарненський райсуд  визнав чоловіка винуватим  та призначив покарання — 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки.

Родичі покійних у місцевому суді, а пізніше — в суді апеляційної інстанції, просили застосувати до обвинуваченого найсуворіше покарання, передбачене санкцією згаданої статті, — 10 років позбавлення волі.

Судове рішення місцевого суду в апеляційному порядку оскаржив захисник обвинуваченого та просив змінити вирок у частині призначеного покарання, зменшивши строк ув’язнення з 8 до 5 років.

Переконував колегію суддів, що суд першої інстанції при призначенні покарання з пом’якшуючих обставин врахував тільки щире каяття обвинуваченого та не взяв до уваги спробу відшкодувати потерпілим, які цивільного позову не заявляли, завдану моральну шкоду, наявність двох малолітніх дітей та збіг обставин, що призвели до трагічного випадку.

Пресслужба Рівненського апеляційного суду повідомила РВ, що суд апеляційну скаргу захисника обвинуваченого — без задоволення. Ухвалюючи таке рішення, суд не тільки погодився з висновком суду першої інстанції про доведеність вини водія у вчиненні тяжкого злочину, а й взяв до уваги ті обставини, що обвинувачений сів за кермо в стані алкогольного сп’яніння, а про те, що в потонулому транспортному засобі перебувала людина, стало відомо лиш коли виймали автомобіль.

Оскільки Сергій залишив місце події, а на запитання рибалок, які стали очевидцями події, чи є в машині пасажири (одному з них хоча й вдалося вибратися на берег, але не врятуватися від смерті), відповів, що немає.

  На думку колегії суддів, саме таке покарання, призначене судом першої інстанції, у виді позбавлення волі із застосуванням додаткового покарання, буде необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження нових злочинів.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50