Кричильську громаду навчали самостійно заробляти

11 Грудня 2019, 17:00
989

Новостворені громади Рівненщини вчать шукати внутрішні резерви.

Керівництво Рівненської ОДА зустрілося з жителями Вирівської та Кричильської ОТГ, що на Сарненщині. Такі двосторонні зустрічі ініціював керівник області Віталій Коваль напередодні місцевих виборів 22 грудня. Про це інформує Рівненська ОДА.

Зустрічі спрямовані на детальне роз’яснення переваг головної реформи країни - децентралізації. Якщо після об’єднання у Вирівської громади є всі шанси зайняти 6-те місце в рейтингу серед усіх 46 громад щодо спроможності, то вже Кричильській треба навчитися самостійно заробляти, зазначив керівник Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий.

Для цього необхідно шукати та залучати кошти - держави, області, різних грантів.

Важливим напрямком роботи має стати пошук інвестора та створення для нього хороших умов на території ОТГ. За словами заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, збільшити надходження до бюджету можна й за рахунок виведення з «тіні» внутрішніх резервів.

Можна почати переговори з підприємцями стосовно офіційного працевлаштування робітників, законного продажу нафтопродуктів, «білої» сплати за землю.

Перед громадами також виступила представниця офісу реформ Людмила Кушнір, яка ознайомила ОТГ із першочерговими крокам у «самостійному житті». Головний акцент - на надходженнях та видатках ОТГ, формування управлінського апарату тощо.

Досвідом створення ОТГ поділився керівник Клесівської громади Василь Гриник. Він розповів присутнім про те, що після об'єднання надходження до місцевого бюджету зросли в 9 разів. У стільки ж збільшилися й кошти у розрахунку на одного жителя. Тепер вони складають 4100 грн. Таким чином громада є бездотаційною та спроможною.

«Спільним зусиллями керівника та жителями ОТГ ви можете розвивати громаду. У вас є вже готові «історії успіху» ваших сусідів, які ви можете копіювати. Але слід пам'ятати, що створення ОТГ - це не лише передача повноважень, а й передача відповідальності. Тому, хто б не став очільником громади, він повинен дбати про неї - шукати внутрішні резерви, від яких будуть надходити кошти до місцевого бюджету», - наголосив Віталій Коваль.

Під час зустрічі відбувся діалог з громадою. Керівництво ОДА та експерти відповіли на усі питання стосовно стабільної життєдіяльності громади.






 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024