У Сарнах не буде госпітального округу

05 Грудня 2019, 10:14
3781

Уряд продовжує реформувати медицину.

Нині ж урядовці прийняли положення про оптимізацію вже діючих госпітальних округів. Такі зміни торкнулись і Рівненщини. Про це інформує Рівне1.
Процес створення госпітальних округів стартував в Україні ще у 2017 році. У Рівненській області їх - три, а саме: Сарненський, Рівненський та Дубенський.

У кінці листопада Уряд прийняв рішення залишити лише один округ на область. Попри дворічне впровадження реформи, журналісти вирішили дізнатись у перехожих рівнян що вони знають про госпітальні округи.

Медичний заклад може заробляти гроші лише за надані послуги. Ось така формула існування лікарень інтенсивного лікування першого та другого рівня. А ось коли відділення місцевих лікарень пустують – відповідно коштів заклад не отримає.

Тож, аби уникнути пусток та оптимізувати мережу медзакладів – уряд створив госпітальні округи. На яких працювала рада, яка рекомендувала як розвиватися закладам. А ось вже місцева чи районна влада – вирішувала чи погоджуватися з ними чи ні.

«Візьмем Сарненський госпітальний округ, і у ньому мали вирішуватися питання де і який заклад має бути, де багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1,2 рівня, тепер це буде вирішуватись на рівні області», - говорить експерт з реформування охорони здоров'я Василь Височанський.

Експерт з реформування охорони здоров'я, зазначає, що кількість округів не впливає на якість їх роботи.

Саме райони та ОТГ мають планувати мережі, бо ж вони краще знають місцеві потреби. Де лікарні потрібно підсилювати, а де перепрофілювати, або ж навіть, де відремонтувати дороги, щоб пацієнти без проблем могли дістатись до закладів у межах 60 хвилин.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024