Паска без рідини: смачна та ароматна

13 Квітня 2023, 19:48
Паска Бріош 1184
Паска Бріош

Нині кожна господиня готується до світлого свята Великодня (цьогоріч християни за східним календарем святкують 16 квітня, - ред). Незмінним атрибутом є випікання святкової здоби – паски. 

Паски готують як панетоне, і традиційніше — з щільного і жирного тіста на жовтках, і з усілякими начинками у вигляді шоколадного або заварного крему. Паску за типом панетоне я готувала минулого року. Тоді вийшло дуже смачно, хоч підготовка і зайняла досить багато часу. Тому в цього року я вирішила спростити собі завдання й приготую паски з тіста для бріошів.

Зайду наперед – за цим рецептом готувати набагато легше і зручніше, адже вам не потрібно буде так довго обминати тісто, а готові вироби не потрібно буде підвішувати догори дном (як от панетоне до прикладу, - ред), щоб не порушити його структуру. Все-таки бріош — більш «зручна» випічка, а результат вас приємно потішить. Готова паска вам напевно дуже сподобається на смак.

Отож, починаємо готувати: для випікання приготуйте 500 грамів просіяного пшеничного борошна, 7 яєць, 350 грамів вершкового масла, цедра апельсина, 150 грамів сухофруктів, 100 грамів желейних цукерок, 150 грамів цукру, 10 грамів солі, 16 грамів сухих дріжджів, екстракт ваніліну.

Вам може здатися, що рецепт не робочий, бо нема ніякої рідини – води чи молока, але не хвилюйтеся. Все так має бути!

Для початку з'єднайте всі інгредієнти у чаші міксера окрім масла та цукатів. Ретельно перемішайте, щоб все добре перемішалося. Опісля вливаємо всі яйця та додаємо цедру апельсина, та екстракт ваніліну. Якщо у вас в помічниках міксер сміливо його використовуйте.

Тісто замішуємо з усього, крім вершкового масла. Вимішувати слід хвилин 10−12, поки тісто не стане еластичним. Тепер час додавати холодне подріблене на шматочки вершкове масло. Додавати варто по 1-2 шматочки до повного розчинення в тісті.

Потім візьміть миску, гарненько змастіть її олією і перекладіть у неї наше тісто. І саме тісто теж можна змастити олією, щоб не обвітрювалося. Накриваємо рушником і відправляємо на розстроювання в спокійне тепле місце — тісто має піднятися в 2−2,5 рази. 

Поки тісто росте, підготуємо цукати для начинки й мармеладні цукерки. Щодо цукатів — все просто. вибрали улюблені промили, залили на 30 секунд окропом і настояли в ромі. Або будь-якому іншому алкоголі. Або не алкоголі. Фантазуйте.

Тісто виросло вдвічі, час переходити до передостаннього етапу. Стіл змащуємо олією і на нього викладаємо тісто. Воно м’яке, тепле, при цьому не рідке, а тримає форму. Це через сильне борошно тісто має таку цікаву текстуру. Можна розім'яти тісто до товщини 1−2 сантиметри по поверхні столу. Посипати цукатами і загорнути. Тепер можна порізати і розкласти по формах для пасочок. Форма має бути зайнята приблизно на третину.

Відправляємо знову в розстроювання, поки тісто не виросте в 2−2,5 рази.

Випікаємо. Коли тісто піднялося досить і вже практично доходить до верху форми, змащуємо його збитим сирим яйцем з додаванням молока і відправляємо запікатися хвилин 30−50 при 180 ℃. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою.

Для глазурі: 4 грами желатину швидкорозчинного залити 2 столовими ложками холодної води, дати настоятися. В каструлю з товстим дном всипати 150 грамів цукру, додати ванілін, сік лимону та 4 столові ложки води. На вогні розтопити цукор, кип'ятити не потрібно! Додайте підготовлений желатин. Розмішайте, щоб він розчинився у сиропі й на високих швидкостях збивати міксером орієнтовно 5 хвилин до білої пишної маси.

Нехай паска вам вдається! Світлого та мирного свята всім!

 

Коментар
28/05/2024 Вівторок
28.05.2024
27.05.2024