Рецепт кекса, який готують за місяць до Різдва: покрокова інструкція. ВІДЕО

02 Грудня 2021, 09:32
Штолен — традиційна німецька ​різдвяна випічка 12914
Штолен — традиційна німецька ​різдвяна випічка

Грудень – передноворічна пора, час очікування див та смачної випічки.

Ніщо не характеризує Різдво західного обряду краще, ніж традиційна випічка – штолен. Найбільш поширений вид штоленів начиняють родзинками і цукатами, хоча популярні також варіанти з маком, горіхами або марципаном. Журналістка Район.Сарни вирішила приготувати здобу за місяць до Різдва, адже в прохолодному місці він може зберігатися два-три місяці. І як кажуть, смак штолена від витримки стає лише кращим.

Виявилося, що штолен досить легко приготувати. Просто потрібно добре вимісити тісто і не поспішати з цукатами. Спробуйте приготовити й ви.

Отже, для початку потрібно підготувати сухофрукти. Краще заздалегідь. Загальна маса їх має бути 400 грамів. В мене два види родзинок, сушене памело, вишня та цукати. Сухофрукте асорті обов'язково промити, а тоді заливати 100 мілілітрами темного рому та соком одного апельсина. Цедру також додаємо до маси. Залишаємо в холодильнику на три дні, періодично помішуючи.

Тепер настав час братися за тісто. Тісто дріжджове і готувала його опарним способом. Для цього до 50 грамів свіжих дріжджів додала 180 мілілітрів теплого молока, столову ложку цукру та все ретельно перемішала. Додала 150 грамів просіяного борошна. Закривши рушничком на пів години залишаємо опару в теплому місці, без протягів. Я ставлю посуд в мікрохвильову піч. 

Минуло пів години. Дріжджі спрацювали, а отже можна далі займатися з тістом (якщо дріжджі в опарі не піднялися нема сенсу продовжувати роботу). Додаємо 60 грамів цукру, 3 жовтки, 50 грамів подрібненого в блендері сушеного мигдалю та спеції (у мене дві чайні ложки кориці, пів чайної ложки імбиру, дрібку солі, мускатного горіха та кардамону). Все перемішуємо ложкою, після чого додаємо просіяне борошно. В опару додали 150 грамів борошна, зараз потрібно підготувати орієнтовно 400-450 грамів пшеничного борошна. До маси додаємо половину та вимішуємо ложкою. Тоді висипаємо частину борошна на силікований килимок та викладаємо тісто з посуду для замісу. 

Підготовлені інгрідієнти на Штолен
Підготовлені інгрідієнти на Штолен

Тепер в тісто поступово частинами вмішуємо 250 грамів розм'якшеного масла. Таким чином маємо вмістити в тісто все заготовлене борошно та масло. Тісто має бути м'яким, а завдяки тому, що в ному велика кількість масла, воно не липне до рук.

Поступово вмішуємо масло
Поступово вмішуємо масло

Тісто перекладаємо в посуд, накриваємо рушничком і залишаємо на 40 хвилин у теплому місці. Коли тісто підійде потрібно осадити його та залишити ще на 40 хвилин. 

Тим часом підготуємо начинку. Знадобиться 200 грамів підсушених горіхів (волоський горіх, мигдаль, фундук, пекан, арахіс) та сухофрукти, які взяли у себе ввесь ром та апельсиновий сік. Вмішуємо в тісто горіхи та сухофрукти. Відразу може здатися, що горіхів та сухофруктів багато, але вони всі поступово вмішаються. На цьому етапі можна додати ще 50 грамів борошна, але не більше. 

Масу тіста розділила на чотири частини, розкачала та скрутила в рулетик, однак трохи приплескала його. Поки духова шафа розігрівається до 180°с дайте час підійти штоленам. Через 20 хвилин зменште температуру до 160°с. Загальний час випікання – година.

Спечений штолен
Спечений штолен

Готові штолени дістати з духовки. Ще теплими змастити 50 грамами розтопленого вершкового масла і посипати цукровою пудрою. Добряче, наче снігом. Коли штолени повністю вистигнуть, обгорнути їх в пергамент чи фольгу і покласти у сухе прохолодне місце на два-три тижні.

Подавати на свята, порізавши скибками.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024