«Земля тріскалася, а гуркіт чутно було й в селі»: легенда про урочище «Тріщава» з цілющою водою

31 Жовтня 2021, 11:46
Урочище Тріщава 3816
Урочище Тріщава

За півкілометра від річки Горинь пробивається з-під землі джерельце, яке у спеку кришталево-чистою водою допомагає подорожуючим відновити сили. Це територія заповідного урочища Тріщава, навколо якого височать 200-річні дуби. Сюди ще, від початку 19-го століття, привозили немічних для зцілення, а в 1933 році уряд Польщі оголосив джерело святим. Багато років стояла старовинна каплиця. У радянські часи її зруйнували. Тільки в 1991 році каплицю відновили на старому місці над Святим джерелом.

Ось яку ще легенду розповідають про надгоринську «Тріщаву». Було це в давнину. У цьому місці розкинулась прекрасна галявина, всипана білими запашними квітами. Дуже вже помічні вони були, тому люди й виривали їх з корінцями. Думали вистачить надовго, але пройшло небагато часу і квіту майже не залишилося. Якось у сонячний день остання квітка-намистинка затужила за сестрицями, і її кришталева сльоза повільно впала в траву. У ту ж мить земля під нею почала тріскатися, і цей тріск був таким гучним, що його почули в селі. Прибігли люди, дивляться, що сталося. А, побачивши провалля з якого витікала вода, все зрозуміли. Згодом почали пити цю воду, збагнули, що й вона помічна. А щоб не сталося так, як з квітами, взялися доглядати джерело. Саму ж місцину назвали «Тріщавою». 

Повертаємо з траси «Варшавка» поблизу села Городець в ліс і крокуємо 500 метрів асфальтованою дорогою, яка веде до кремезного старого дуба. 

Далі спускаємось східцями 50 метрів вниз, де побудована капличка. Щороку на свято Івана Купала тут проводяться Богослужіння.«

Поряд б’є джерело чистої кришталевої води, яка біжить струмочком у ліс. Через потічок перекинутий невеличкий дерев’яний місток. Навколишній ліс багатий зеленню, грибами та ягодами.

 На території «Тріщави» є дві каруселі та дерев’яні «грибки», під якими відпочиваючі можуть сховатись від негоди, пообідати. «Тріщава» є одним з улюблених місць відпочинку як місцевого населення, так і туристів.

 

 

 

 

Коментарі
31 Жовтня 2021, 15:04
Угробили источник ... Никогда не вмешивайтесь в природу .
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024